ფეტვი

ფეტვი – საკვები ღირებულებით მდიდარი მარცვლეული ბავშვებისთვის

ფეტვი (ინგლ. Millet) ერთ-ერთი უძველესი მარცვლეულია, რომელიც არ შეიცავს გლუტენს, შესაბამისად ის გლუტენის აუტანლობის მქონე ბავშვებისთვის უსაფრთხო არჩევანია. ის მსუბუქია, ადვილად მოსანელებელი და ნაზი ტექსტურის მქონე, რაც მას ჩვილებისთვის შესაფერის საკვებად აქცევს.ფეტვი მდიდარია B ჯგუფის ვიტამინებით (ნიაცინი, ფოლატი, B6) – ხელს უწყობს ნერვული სისტემის განვითარებას.
ფეტვი შეიცავს რკინას, მაგნიუმს და კალციუმს – ეხმარება ძვლების გაძლიერებასა და სისხლის წარმოქმნას.
ფეტვში მაღალი უჯრედისის შემცველობაა – ხელს უწყობს ნაწლავების მუშაობასა და საჭმლის მონელებას.
ფეტვი ადვილად მოსანელებელი მარცვლეულია, რომელიც ნელა შლის ნახშირწყლებს, რაც ხელს უწყობს ენერგიის ხანგრძლივად შენარჩუნებას. მისი დაბალი გლიკემიური ინდექსი ხელს უშლის სისხლში შაქრის მკვეთრ მატებას და ვარდნას, რაც ბავშვის ორგანიზმს სტაბილურ ენერგიას აძლევს მთელი დღის განმავლობაში.

როგორ შევიტანოთ ბავშვის კვებაში?

 6-7 თვიდან – ფეტვის ფაფა შესანიშნავი პირველადი მარცვლეულია, რადგან კრემისებრი კონსისტენცია აქვს და ნაზია ბავშვის საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის.
8-10 თვიდან – ფეტვი შეიძლება დაემატოს ბოსტნეულის პიურეებს, სუპებსა და ხორციან კერძებს.

1 წლის ზემოთ – შესაძლებელია ფეტვისგან პიურეს, ბლინების ან ბურღულეულის კერძების მომზადება. მოხარშვამდე რეკომენდებულია ფეტვის რამდენჯერმე გარეცხვა, რათა უფრო რბილი და ნაზი გახდეს ბავშვისთვის.

მსგავსი ბლოგები

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *