ქერი
ქერი – საკვები ღირებულება და სარგებელი ბავშვის კვებაში
ქერი (ინგლ.barley) ერთ-ერთი უძველესი და მკვებავი მარცვლეულია, რომელიც მდიდარია ბოჭკოებით, B ჯგუფის ვიტამინებით, რკინითა და მაგნიუმით. ის ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, ნაწლავების ჯანმრთელობას და სისხლში შაქრის დონის სტაბილიზაციას, რაც განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ბავშვის ენერგიის ბალანსისთვის.
ქერის ბოჭკოები აუმჯობესებს ნაწლავების ფუნქციონირებას და ხელს უწყობს მიკროფლორის გაჯანსაღებას, რაც ყაბზობის პროფილაქტიკაში ეხმარება. ასევე, ის შეიცავს ბეტა-გლუკანებს, რომლებიც ხელს უწყობენ იმუნური სისტემის გაძლიერებას და გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას.
როგორ შევიტანოთ ბავშვის კვებაში?
ბავშვის კვებაში ქერის ფაფა შეიძლება შეიტანოს 8 თვიდან, რადგან მისი უჯრედისი შედარებით მძიმე მოსანელებელია ჩვილის საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის. ქერის ფქვილისგან შესაძლებელია მომზადდეს ფაფები, სუპები და თბილი სასმელები, ხოლო უფრო მოზრდილი ბავშვებისთვის – ქერის პური და ბურღულეული კერძები.