სიმინდი
სიმინდი – კვებითი ღირებულება და მისი სარგებლობა ბავშვებისთვის
სიმინდი (ინგლ. corn) ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული მარცვლეულია, რომელიც მდიდარია ნახშირწყლებით, უჯრედისით, B ჯგუფის ვიტამინებით (ფოლატი, ნიაცინი) და ანტიოქსიდანტებით (ბეტა-კაროტინი, ლუტეინი). იგი სასარგებლოა ბავშვის ენერგიისთვის, მხედველობის ჯანმრთელობისთვის და საჭმლის მომნელებელი სისტემის სტაბილურობისთვის.
სიმინდის მარცვლები ადვილად მოსანელებელია, არ შეიცავს გლუტენს, ამიტომ მშვენიერი არჩევანია ბავშვებისთვის, განსაკუთრებით მათთვის, ვისაც აქვს გლუტენის აუტანლობა (ცელიაკია). ის ასევე ხელს უწყობს ნაწლავების მუშაობას და დაბალანსებული საკვების მიღებას.
როგორ შევიტანოთ ბავშვის კვებაში?
ბავშვის კვებაში სიმინდის შეყვანა შესაძლებელია 6-7 თვიდან, როგორც პიურე ან ფაფის სახით.
მთელი მარცვლები (მოხარშული სიმინდი, ორთქლზე მომზადებული) უკეთესია 9-12 თვიდან, რადგან ბავშვის საჭმლის მომნელებელი სისტემა უკვე უფრო მზად იქნება ბოჭკოს შემცველი საკვებისთვის.
სიმინდის ფქვილი და ბურღულეული (მაგალითად, პოლენტა ან სიმინდის ფაფა) ასევე შესანიშნავი დამატებითი საკვებია პატარებისთვის.
მნიშვნელოვანია, რომ მშობლები მოერიდონ მაღალშაქრიან დამუშავებულ სიმინდს (მაგალითად, ტკბილ კონსერვირებულ სიმინდს ან სიმინდის სიროფს), რადგან მათ შეიძლება ბავშვის ჯანმრთელობაზე უარყოფითი გავლენა მოახდინონ.