სიმინდის პიურე
სიმინდის პიურე – მოხარშვით
ულუფა: 1 ჩაის კოვზი (პირველი გასინჯვისთვის)
მომზადების დრო: 20 წუთი
ასაკი: 6-8 თვემდე
ინგრედიენტები:
1/2 ჭიქა ახალი ან გაყინული სიმინდი
3-4 სუფრის კოვზი დედის რძე ან ფორმულა (გასათხელებლად)
მომზადების პროცესი:
მოხარშვა – მოხარშეთ სიმინდი 10-12 წუთის განმავლობაში მდუღარე წყალში, სანამ დარბილდება.
პიურეს მომზადება – დანით ჩამოაჭერით მარცვლები ტაროს და ბლენდერში დააბლენდერეთ, სანამ გლუვ მასას არ მიიღებთ.
დამატებითი მითითება:
პირველად გასინჯვისას პიურე გააზავეთ დედის რძით, ფორმულით ან წყლით — მხოლოდ იმ რაოდენობაზე, რასაც იმ მომენტში ბავშვს სთავაზობთ. მიზანია მივიღოთ რძისებრი, თხელი კონსისტენცია, რაც ბავშვს გაადვილებს გადაყლაპვას და მონელებას.
შემდგომ ეტაპებზე შეგიძლიათ ნელ-ნელა გაზარდოთ ულუფა და თანდათან შეამციროთ გათხელება, რათა ბავშვი შეეგუოს უფრო მყარ ტექსტურას.
შენახვის მეთოდები:
გაყინვა – მცირე ულუფებად, ყინულის ფორმებში.
მაცივარში შენახვა – ჰერმეტულად დახურულ კონტეინერში, მაქსიმუმ 24 საათი.
ნუტრიციული სარგებელი:
სიმინდი შეიცავს ბოჭკოს, რომელიც ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას და მდიდარია B ჯგუფის ვიტამინებით, რომლებიც ენერგიის გამომუშავებაში მონაწილეობს.
შესაძლო ალერგენები და უსაფრთხოება:
სიმინდი იშვიათად იწვევს ალერგიას, თუმცა პირველივე გასინჯვისას უმჯობესია მიეცეს ცალკე და 1–2 დღის განმავლობაში დააკვირდეთ ბავშვის რეაქციას.
არ არის რეკომენდებული მოხარშული სიმინდის მარცვლების პირდაპირი შეთავაზება 1 წლამდე ასაკის ჩვილებისთვის, მათი გადაყლაპვის სირთულის გამო – ყოველთვის გამოიყენეთ პიურის ფორმა.